על פליליות הבעת הזדהות עם מעשה טרור ברשתות החברתיות
- Dr. Moshe Bachar
- Nov 1, 2023
- 38 min read
Updated: Apr 24, 2024
מאת ד"ר משה בכר

מבוא
בימים האחרונים, בהם נכפתה על מדינת ישראל מערכה קשה בעקבות פעולתו הנפשעת של ארגון טרור, מתגלות תופעות מעוררות השתאות של ערבות הדדית וסולידריות חברתית רחבה.
אך בצד זאת, אנו עדים גם לתופעות אחרות, מצד מיעוט קיצוני בתוככי החברה הישראלית, תופעות בזויות של התבטאויות שיש בהן משום הבעת הזדהות, שמחה ואהדה למעשי הטבח ושאר הפשעים הנוראים וההמוניים שביצע ארגון החמאס, כמו גם עידוד להמשך פעילות ארגוני הטרור כנגד ישראל. האירועים האלה מתרחשים, רובם ככולם, ב"כיכר העיר החדשה", דהיינו בתווך של הרשתות החברתיות באינטרנט. זו הזירה המרכזית בה מתנהלים כיום הדיון הציבורי והקרב על התודעה.
חשוב להבהיר, כי התבטאויות מסוג זה אינן רק התבטאויות מקוממות, מכוערות או לא ראויות בהיבט המוסרי, אשר ראויות להוקעה בתור שכאלה. פרסומן של התבטאויות כאלה מהווה גם עבירה פלילית חמורה ולכן ראוי לטיפול הולם גם במישור הפלילי.
המסגרת המשפטית
חוק המאבק בטרור, תשע"ו-2016, קובע שלוש עבירות פליליות העשויות להיות רלוונטיות לענייננו:
א. עבירת הזדהות עם ארגון טרור (סעיף 24(א) לחוק) - מי שעושה מעשה הזדהות עם ארגון טרור, לרבות בדרך של פרסום דברי שבח, תמיכה או אהדה, הנפת דגל, הצגה או פרסום של סמל, או הצגה או השמעה או פרסום של סיסמה או המנון, עובר עבירה פלילית אם מתקיים לפחות אחד משני תנאים: האחד - המעשה נעשה במטרה להזדהות עם ארגון טרור; השני - המעשה נעשה בנסיבות שבהן יש אפשרות ממשית שהדבר יביא לביצוע מעשה טרור או לביצוע עבירה הקשורה בארגון טרור.העונש המרבי על עבירה זו הוא שלוש שנות מאסר.
סעיף זה מבוסס על ההנחה, כפי שנוסחה בדברי ההסבר להצעת החוק, לפיה "פעילות כאמור, גם אם לא נלווה לה באופן מיידי ביצוע מעשי טרור או עבירות אחרות, יוצרת תשתית להמשך פעילותו של ארגון טרור, ומאפשרת את המשך קיומו ופעולתו תוך התבססות על הרחבת התמיכה הציבורית בו ובפעילותו".
ב. עבירת הסתה לטרור (סעיף 24(ב) לחוק) -עבירה זו כוללת שתי חלופות: האחת - פרסום קריאה ישירה לביצוע מעשה טרור ; השנייה - פרסום דברי שבח, אהדה או עידוד למעשה טרור, תמיכה בו או הזדהות עמו, כאשר על פי תוכנו של הפרסום והנסיבות שבהן פורסם יש אפשרות ממשית שיביא לעשיית מעשה טרור. העונש מרבי על עבירה זו הינו חמש שנות מאסר.
הרציונל העומד בבסיס עבירה זו הוא שבהתבטאויות מן הסוג האמור יש כדי ליתן "רוח גבית" למבצעי מעשי הטרור ולדרבנם להמשיך בדרכם זו, ואף לעודד המשך ביצוע מעשים כאלה על ידי אחרים. על סמך ניסיון העבר, מעשי טרור שזכו ל"הצלחה" רבה מנקודת מבטם של מבצעיהם, מהווים קטליזטור לביצוע מעשי טרור נוספים במתווים דומים, אלה המכונים "פיגועי חקיינות" או "פיגועי השראה". דוגמה חיה לכך ראינו בימים האחרונים, כאשר צה"ל נאלץ לבצע באופן חריג מאד סיכול ממוקד באמצעות מטוס קרב של חוליית חמאס וג'יהאד אסלאמי שהתארגנה בתווך התת-קרקעי במסגד בג'נין, לקראת ביצוע בטווח הזמן המיידי של טבח באחד היישובים. ביטויים המביעים תמיכה במעשי טרור, אך מלבים ומעצימים סכנה זו.
ג. עבירת החזקה לשם הפצה, או מתן שירות לשם הכנה, ייצור, פרסום או הפצה של פרסום מאחד הסוגים שפורטו לעיל (סעיף 24(ג) לחוק). העונש המרבי על עבירה זו הינו שנתיים מאסר.
עבירות כאלה לא הופיעו לראשונה בחוק משנת 2016. סעיפים דומים, בשינויים מסוימים, הופיעו בקודקס הפלילי הישראלי כבר בדברי חקיקה קודמים (פקודת מניעת טרור, תקנות ההגנה שעת חירום וחוק העונשין). כמו כן כדאי להבהיר שאין המדובר ב"המצאה ישראלית" - סעיפים דומים קיימים גם בספרי החוקים של דמוקרטיות מערביות אחרות (כמו אנגליה).
למען השלמת התמונה, יצוין כי גם תחיקת הביטחון, החלה על פלסטינים תושבי אזור יהודה והשומרון, מכילה הוראות עונשיות מקבילות ואף מחמירות יותר. סעיף 251(ב) לצו בדבר הוראות ביטחון [נוסח משולב] (יהודה והשומרון) (מס' 1651), התש"ע-2009, שכותרתו "הסתה ותמיכה בארגון עוין" – אשר החליף את סעיפים 7-7א לצו בדבר איסור פעולות הסתה ותעמולה עוינת (יהודה והשומרון) (מס' 101), התשכ"ז-1967, שקדמו לו - קובע כי:
"אדם אשר: (1) מנסה, בין בעל פה ובין באופן אחר, להשפיע על דעת הקהל באזור באופן העלול לפגוע בשלום הציבור או בסדר הציבורי, או (2) עושה כל מעשה או מחזיק חפץ כלשהו מתוך כוונה לעשות או להקל בצוע נסיון להשפיע על דעת הקהל באזור באופן העלול לפגוע בשלום הציבור או בסדר הציבורי, או (3) מפרסם דברי שבח, אהדה או תמיכה בארגון עוין, בפעולותיו או במטרותיו, או (4) עושה מעשה שיש בו גילוי של הזדהות עם ארגון עוין, עם פעולותיו או עם מטרותיו או אהדה אליהם, בהנפת דגל, בהצגת סמל או סיסמה או בהשמעת הימנון או סיסמה, או כל מעשה גלוי דומה המגלה בבירור הזדהות או אהדה כאמור, והכל במקום ציבורי או באופן שאנשים הנמצאים במקום ציבורי יכולים לראות או לשמוע גילוי כזה של הזדהות או אהדה - דינו מאסר עשר שנים".
הזכות לחופש הביטוי, אף שאינה מעוגנת מפורשות בחקיקת היסוד בישראל, נמנית עם חירויות היסוד הבסיסיות. בית המשפט העליון הפליג לא פעם בחשיבות חופש הביטוי, תוך שימוש בסופרלטיבים כגון: "נשמת אפה של הדמוקרטיה וציפור נפשה", "יש לו מקום של כבוד בהיכל זכויות היסוד של האדם" ו"זכות עילאית". ואולם, כמו ביחס לזכויות יסוד אחרות, גם זכות זו אינה מוחלטת אלא יחסית, וקיימים מצבים, של פגיעה בזכויות אדם אחרות או בערכים חברתיים חשובים, בהן ניתן וראוי להגבילה. כשם שחופש הביטוי אינו מצדיק, למשל, פגיעה בלתי-ראויה בשמו הטוב של אדם, כך גם - ואף בבחינת קל וחומר - אין להצדיקו כאשר הוא מוביל לפגיעה מובהקת בביטחון המדינה, או בערכים המוגנים של מניעת אלימות וטרור, שלמות הגוף וקדושת החיים.
יש לשים לב לכך, שבחלופה הראשונה בכל אחד מסעיפי העבירות בחקיקה הישראלית הנזכרים לעיל - לא מופיע כל רכיב הסתברותי, כלומר לא נדרשת הערכה של התוצאה או של מידת הנזק העתידי שתגרום ההתבטאות, אלא די בעצם השמעתה כדי להביא להתגבשות העבירה. לעומת זאת, בחלופה השנייה בסעיפים האמורים בחר המחוקק להשתמש במבחן ההסתברותי של "אפשרות ממשית" כי תעודד מעשה טרור עתידי. כפי שפסק בעבר בית המשפט העליון, הרי לצורך עריכת המבחן הזה, יש לשקול את תוכן הפרסום והנסיבות בהן פורסם. בין היתר, יש לבחון את מיהות המפרסם, האווירה השוררת בציבור, היקף הקבוצה החשופה, היקף הפרסום וקהל היעד, הקשר הפרסום והמדיום שבו נעשה שימוש. יצוין עוד כי מבחן "האפשרות הממשית", הוא מבחן המחמיר יותר עם משמיע הביטוי בהשוואה לעבירות ביטוי אחרות, וזאת לנוכח הכרת המחוקק בחשיבותם המיוחדת של הערכית המוגנים האמורים. המבחן המקובל בדרך כלל לשם הגבלת חופש הביטוי הוא מבחן של "ודאות קרובה", כלומר - בהקשרים אחרים מקובל כי ניתן לפגוע בחופש הביטוי רק אם קרוב לוודאי שהביטוי האסור יוביל לאלימות או לפגיעה בביטחון או בסדר הציבורי, אך כאן הוצב רף נמוך יותר לצורך הגדרת הביטוי כעבירה פלילית.
מעניין לציין, כי בהצעת החוק הרשמית שפורסמה ברשומות – הוצע רף נמוך אפילו עוד יותר. שם, בסעיף הראשון (עבירת ההזדהות עם ארגון טרור) הופיעה חלופה אחת בלבד, ללא דרישה הסתברותית כלשהי. בסעיף השני (עבירת הקריאה לביצוע מעשה טרור) הופיעה דרישה הסתברותית ברמה נמוכה יותר מזו שנקבעה לבסוף – "אפשרות סבירה" שההתבטאות תוביל לביצוע מעשה טרור. משמעות מצב דברים זה היא כי אילו היה החוק מנוסח בהתאם למוצע, הייתה הדרישה מגורמי אכיפת החוק לצורך ביסוס בהרשעה בעבירה פלילית - נעשית קלה יותר. אלא שהצעה זו לא נתקבלה לבסוף, וסעיפי החוק הסופי נוסחו על ידי הכנסת כפי שתואר לעיל.
זו המסגרת החוקית המחייבת בישראל, על בסיסה נדרש לבחון האם התבטאות כזו או אחרת אכן מהווה עבירה פלילית אם לאו.
ישראל מוסיפה להיות מדינה דמוקרטית, הכפופה בראש וראשונה לחוקיה שלה, גם בשעת מלחמה. כפי שכתב בשעתו בלשונו הציורית השופט חשין המנוח: "גם בהריע שופרות המלחמה ישמיע שלטון החוק את קולו. אך נודה על האמת: באותם מחוזות קולו כקול הפיקולו, זך וטהור, אך ייבלע בהמולה".
בחקיקה הפלילית הישראלית קיימות נורמות המתייחסות באופן מפורש ומחמיר לעבירה המתבצעת בשעת מלחמה, למשל: א. סעיף 99 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, שכותרתו "סיוע לאויב במלחמה": "מי שעשה, בכוונה לסייע לאויב במלחמתו נגד ישראל, מעשה שיש בו כדי לסייע לכך, דינו - מיתה או מאסר עולם".
ב. סעיף 103 לאותו חוק, שכותרתו "תעמולה תבוסתנית": "מי שהפיץ בשעת לחימה, ובכוונה לגרום בהלה בציבור, ידיעות שיש בהן כדי לערער את רוח חיילי ישראל ותושביה בעמידתם בפני האויב, דינו - מאסר חמש שנים; התכוון לפגוע בבטחון המדינה, דינו - מאסר עשר שנים".
אלא שבכל הנוגע לתחום ההתבטאויות בו עסקינן נקבעו הנורמות הספציפיות שתוארו לעיל, בהן לא ראה המחוקק לנכון לציין מצב מלחמה כנסיבה מחמירה.
במידה שמתקבלת המסקנה כי אין בחקיקה הקיימת כפי שנוסחה בשעתה כדי ליתן מענה מספיק בתחום זה למצב החדש בו נתונה מדינת ישראל, דרך המלך היא תיקון והתאמה של החקיקה הראשית - אולי ברוח הצעת החוק, כמפורט לעיל - בידי הכנסת, במיוחד עתה כשהכנסת שבה לפעילות סדירה.
כלי נוסף - מתון יותר - שניתן, ברמה העקרונית, לעשות בו שימוש, הוא התקנת תקנות לשעת חירום. תקנות כאלה מותקנות על ידי הממשלה ולא על ידי הכנסת, אך מעמדן זהה לחקיקת הכנסת. בתקנות לשעת חירום ניתן, במידה שהדבר נדרש, לשנות כל חוק, להפקיע זמנית את תוקפו או לקבוע בו תנאים. גם במערכה הנוכחית התקינה הממשלה תקנות חירום במספר תחומים (קיום הארכות מעצר באמצעות היוועדות חזותית ללא נוכחות פיסית של העצור; הסמכת משטרת ישראל וגופי הביטחון לקבל מהמאגר הביומטרי לצרכי זיהוי; הארכת המועדים לטיפול בלוחמים בלתי חוקיים; הסמכת צה"ל והשב"כ לביצוע פעולות בחומר מחשב המשמש להפעלת מצלמה נייחת; סגירת גופי שידור זרים הפוגעים בביטחון המדינה). עם זאת, כעובדה, עד כה לפחות לא מצאה הממשלה לנכון להתקין תקנות לשעת חירום שיצמצמו, לפחות למשך תקופת הלחימה, את מרחב ההתבטאות הלגיטימית של ביטויי תמיכה באויב.
מסיבות מובנות, בשעת חירום, בעת מצוקה ביטחונית, ובוודאי בעת מלחמה, סף הרגישות ורמת הסובלנות להתבטאויות של הזדהות עם מעשי טרור הם נמוכים יותר, וראוי שכך אכן יהיה. פרסומים מעין אלה, המגיעים לידיעתם של אלפי אנשים בתקופה כה טעונה ומתוחה מבחינה ביטחונית יוצרים סיכון מוגבר ומקימים אפשרות ממשית כי יובילו לעשיית מעשי טרור נוספים. במציאות המשפטית המתוארת לעיל, הדרך לתת לכך ביטוי הינה באמצעות מיצוי מרבי של הוראות הדין הקיים.
ועם כל זאת, עדיין נדרש להבחין בין התבטאות אסורה, המהווה עבירה פלילית על פי מבחני החוק, לבין התבטאות מותרת, גם אם היא קשה ופוגענית. למרות שהבחנה כזו אינה תמיד חדה וברורה, הרי שאין מנוס ממנה.
לשם המחשה, נניח שאזרח ישראלי מפרסם פוסט, בו נכתב: "אני כואב על מותם של חפים מפשע בעזה". פוסט כזה עשוי לקומם ולהרגיז רבים: הוא משרת ומהדהד לכאורה את הנרטיב של האויב; הוא מנסה לייצר באופן מלאכותי תודעה כוזבת של משוואה בין אופן התנהלות שני הצדדים ואף להציג באופן מעוות את ההתנהלות הישראלית כחמורה יותר; הוא מתעלם לחלוטין מן הטבח ההמוני הנורא שביצע החמאס באזרחים ישראלים חפים מפשע, גברים נשים וטף ומחטיפתם של רבים נוספים; הוא אינו מבחין בין תוקף למתגונן ובין הצד שפתח במערכה לבין הצד המגיב; הוא מתעלם מכך שהפגיעה הישראלית באזרחים בעזה היא תוצאת לוואי מצערת של הלחימה אך אינה מכוונת וישראל עושה כל מאמץ להימנע ממנה, בעוד שהחמאס ביצע טבח המוני מכוון של אזרחים ומוסיף כל העת לירות אלפי רקטות לעבר ריכוזי אוכלוסיה אזרחית בישראל; הוא פוגע בהסברה הישראלית במישור הבינלאומי ומחזק את תעמולת השקר של החמאס. אך למרות כל אלה, נראה שזו עדיין התבטאות החוסה תחת חופש הביטוי ואינה חוצה את הרף הפלילי, שכן אין בה היבט של הזדהות או שבח לארגון טרור או למעשה טרור. כפי שציין לאחרונה נציג הפרקליטות המרכז את הטיפול בנושא: "אם אדם קורא להימנע מפגיעה בבלתי מעורבים בעזה, בוודאי לא תיפתח נגדו חקירה".
בשל רגישות העניין, ובשל הרצון לעקוב ולוודא כי רשויות האכיפה יעשו שימוש בעבירות אלה במקרים המתאימים בלבד, נקבעו בחוק מנגנוני אישור ובקרה מיוחדים לעניין זה. הגשת כתבי אישום בגין עבירות אלה טעונה אישור היועץ המשפטי לממשלה. בנוסף לכך, ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת מקבלת דיווח שנתי על יישום הוראות סעיף זה על מנת שהוועדה תוכל לפקח על שימוש נאות בו.
לאחרונה החלה הכנסת לקדם הצעת חוק נוספת שמטרתה להתמודד עם תופעת ההסתה ברשת מזווית אחרת. הכוונה להצעת החוק המוסיפה לסעיף 24 לחוק המאבק בטרור הנזכר לעיל, עבירה חדשה שעניינה צריכה עקבית של פרסומים של חמאס ודאעש. ההצעה, אותה יזם משרד המשפטים כהוראת שעה למשך לשנתיים - והיא עברה כבר בקריאה ראשונה במליאת הכנסת - מתייחסת לצריכה שיטתית וממושכת (בעיקר באמצעות צפיה ברשת) של פרסומי חמאס ודאעש הכוללים דברי שבח, אהדה או עידוד למעשי טרור, או תיעוד מעשה טרור שאליו יתלוו קריאות למעשים נוספים. לפי תזכיר החוק שהוגש, הגשת כתב אישום בגין עבירה זו תהא טעונה אישור של היועץ המשפטי לממשלה והעונש המרבי בגינה יעמוד על שנת מאסר, בהתאמה למדרג חומרת העבירות הנוספות המנויות בסעיף. הרציונל העומד בבסיס ההצעה הוא הקשר שנמצא בין צריכת סרטונים של ארגוני הטרור לבין ביצוע פיגועים בהמשך לכך, בעיקר על ידי יחידים שאינם משתייכים לארגון טרור ממוסד.
בהצעה זו במתכונתה המקורית היו טמונים קשיים לא פשוטים: ראשית, אחד העקרונות הבסיסיים במשפט הפלילי הוא שאין מענישים על מחשבה שאינה מלווה במעשה, ואילו כאן הוצע להפליל אדם עוד לפני שיש לו כל כוונה לבצע מעשה, ואפילו אם אין לו כל כוונה כזו.
שנית, הצפייה בפרסומים של ארגוני טרור נעשית לרוב ברשתות החברתיות. שם נעשית הצריכה לעיתים באופן פסיבי, באמצעות אלגוריתם. גם בקבוצות ווטסאפ הכוללות משתתפים רבים, הצפייה בתכנים עשויה להתרחש באופן פסיבי. ככל שצפייתו של אדם בפרסומים אסורים, אפילו באופן שיטתי ומתמשך, נעשית מבלי שחיפש אותם באופן אקטיבי – קשה להגדירה כצריכה אסורה. שלישית, גורמי האכיפה צפויים היו לקושי להבחין בין מי שצופה בתכנים כאלה מתוך זעזוע ואמפתיה לקורבנות, או מתוך רצון לקבל מידע על ההתרחשויות, לבין אדם שצופה מתוך אהדה למעשים הקשים. אמנם בהצעת החוק נכתב כי "צריכה שנעשתה באקראי או בתום לב, או למטרה כשרה – ובכלל זה לצורכי העמדת מידע לציבור, מניעת עבירות, או לצורכי מחקר – לא תיחשב כצריכה אסורה", אך לעיתים עשוי להיווצר קושי לאדם להוכיח שצפה בסרטונים למטרה כשרה.
רביעית, לא ברור כיצד אמורה הייתה להתקיים האכיפה באופן מעשי. כדי לאתר את העבריינים נדרש היה לבצע למעשה ניטור מתמיד של הגלישה ברשת של כלל תושבי המדינה – מעבר לתשומות האדירות שהיו נדרשות לשם כך, ברור שכרוכה בדבר גם פגיעה רחבה מאד וקשה מאד בפרטיות.
ככל הנראה על רקע הקשיים האלה, קיבלה ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת את עמדת הייעוץ המשפטי לוועדה והוסיפה להצעת החוק דרישת "הזדהות". כלומר – לפי הניסוח העדכני, האיסור על צפיה ממושכת בתכנים המופצים מטעם חמאס ודאעש יהיה תקף רק לגבי מי שיפגין בנוסף לכך גם אקט של הזדהות עם הארגונים, למשל באופן של תליית דגלים בבית, או קריאה ישירה לתמיכה במעשים, או השמעת דברי שבח ועידוד, או עשייה אקטיבית אחרת שמעבר לצריכה.
אגב, במישור אחר של פעולה – מול ההתבטאות עצמה ולא מול המתבטא או מול צרכן ההתבטאות – דווח כי, לנוכח אירועי הימים האחרונים, פנה השר גדעון סער, חבר הקבינט הביטחוני, במכתב לשר המשפטים יריב לוין בבקשה לקדם מיידית את חקיקת חוק "מניעת הסתה ברשתות החברתיות". הצעת חוק זו, שהייתה מרחיקת לכת למדי, אושרה בשעתה בוועדת השרים לענייני חקיקה בחודש דצמבר 2021, בעת שסער כיהן כשר המשפטים, אך לא קודמה מאז. בסעיף 2 להצעת החוק – לב ההצעה - נקבעו שני תנאים מצטברים שבהתקיימם יוסמך בית משפט מחוזי לתת צו להסרת תוכן (מידע או אף קישורים למידע) מרשת האינטרנט. התנאי הראשון: השופט שוכנע שפרסום התוכן מהווה מעשה שהוא עבירה פלילית. לעניין זה הובהר בדברי ההסבר להצעה כי אין מדובר בדרישה להוכחת כל יסודות העבירה ברף ובדרכי ההוכחה הנדרשים בהליך פלילי (עניין בעייתי לכשעצמו). התנאי השני - שהמשך הפרסום יוצר "אפשרות ממשית" לפגיעה בביטחונו של אדם, בביטחון הציבור או בביטחון המדינה. קושי נוסף בהצעת החוק האמורה היה שהיא הייתה אמורה לחול על כל אתר אינטרנט, ולא רק על רשתות חברתיות. כך למשל, ניתן היה לדרוש הסרת מידע גם מאתרי אינטרנט של עיתונים וכלי תקשורת, בארץ וגם בעולם, פעולה השנוייה מאד במחלוקת. ימים יגידו האם הצעה זו אכן תהפוך לחוק מחייב של הכנסת, ואם כן – מה יהיה נוסחו הסופי של החוק.
מהלכה למעשה
בעקבות הטבח בעוטף עזה, אישרה פרקליטות המדינה למשטרת ישראל לפתוח בחקירה בעשרות מקרים של פרסום דברי תמיכה ושבח למעשי הטרור של החמאס. בהנחיית הפרקליטות צוין, בין היתר: "עמדת הפרקליטות היא, כי יש לגלות אפס סובלנות כלפי מי שמפרסמים - במפורש ואף במשתמע - גילויי תמיכה באויב ובמעשיו הנפשעים כלפי אזרחי המדינה, אשר נרצחו, עונו והושפלו, כמו גם גילויי תמיכה בפגיעה בחיילי צה"ל, וזאת בשעה שחיילי צה"ל ואנשי כוחות הביטחון המגנים על כלל אזרחי המדינה נלחמים באויב הרצחני. לפיכך, הנחה פרקליט המדינה כי ככלל יש לפתוח בחקירה, לעצור ולהעמיד לדין כל מי שמפרסמים דברי שבח ותמיכה למעשי הזוועה, אף אם מדובר בפרסום בודד, ככל שהוא חמור ונוגע במישרין לתקופה הנוכחית".
ביום 30.10.2023 הודיעה פרקליטות המדינה כי דחתה את פניית האגודה לזכויות האזרח שפנתה בבקשה לבטל את ההנחיה הזמנית של פרקליט המדינה למשטרת ישראל, בנוגע למדיניות הפתיחה בחקירה והמעצר בעבירות של הסתה לטרור והזדהות עם ארגון טרור, בקשר למעשי הזוועות הרצחניים האחרונים שביצע ארגון הטרור חמאס. בתשובת הפרקליטות צוין, כי האישור האמור לא ניתן לכל שוטר באשר הוא, אלא לבעלי תפקידים שהם בעלי מומחיות והבנה מעמיקה בעבירות חופש ביטוי, וניסיון רב בטיפול בהן. כן הובהר, כי למרות אישור זה, המשטרה ממשיכה לפנות במקרים רבים נוספים לקבלת אישור לפתיחה בחקירה, ובנוסף נערכת בקרה מעת לעת על האישורים שנותנת המשטרה. הפרקליטות דחתה את טענות האגודה בנוגע לאכיפה בררנית ולהיעדר אכיפה של התבטאויות מסיתות המופנות כלפי ערבים וכלפי מי שנתפס כ"שמאלני". הודגש כי הפרקליטות בוחנת כל פנייה שמגיעה לפתחה, ללא הבדל דת, גזע, מין או דעה פוליטית, וכי משטרת ישראל לא הונחתה לזנוח כל טיפול בהתבטאויות מסיתות כלפי אוכלוסיות אחרות. הובהר כי הפרקליטות רואה בחומרה רבה כל התבטאות מסיתה באשר היא, כלפי כלל האוכלוסיות במדינת ישראל, וכי מדיניות האכיפה בעניין זה לא השתנתה.
הממונה על המשמעת בנציבות שירות המדינה הפיץ מכתב לכל עובדי המדינה, בו נאמר בין היתר: "על רקע מצב המלחמה אנו נתקלים במקרים בודדים של התבטאויות פסולות של עובדי מדינה ברשתות החברתיות אשר הביעו תמיכה בפעולות הטרור הנפשעות הללו וכנגד מדינת ישראל.... התבטאויות מסוג זה מהוות לכאורה עבירות משמעת חמורה, במיוחד במצב מלחמה בו אנו מצויים כיום, והן מחייבות טיפול משמעתי תקיף ומהיר". בהמשך לכך ביקש ממנכ"לי המשרדים והגופים השונים הנתקלים בהתבטאויות מעין אלה לפנות לנציבות באופן מיידי לקבלת הנחיות להמשך הטיפול.
גם יו"ר הסתדרות עובדי המדינה, מצידו, שיגר אל נציבות שירות המדינה מכתב שכותרתו "התבטאויות כנגד מדינת ישראל בעת מלחמה", בו נכתב בין היתר: "מדינת ישראל נמצאת כיום במלחמה כנגד אארגוני טרור לאחר התקפות נפשעות... עובדי המדינה מחויבים לפעול בנאמנות עבור המדינה... לפיכך בעת המלחמה כל התבטאות/פעולה/תמיכה בארגוני טרור של עובד מדינה... אשר יש לגביה ראיות ברורות, אבקש לפעול באופן מיידי לסיום העסקה והרחקה לצמיתות משירות המדינה".
משטרת ישראל ביצעה עד כה עשרות רבות של מעצרים וחקירות, של כאלה שהביעו תמיכה והזדהות עם חמאס ועם הטבח בעוטף עזה. לפי נתוני המשטרה, מוביל מחוז ירושלים במספר הנחקרים בגין פרסומי תמיכה בטרור ברשת, אחריו מחוז הצפון וגם במחוזות האחרים נחקרים לא מעטים.
להלן דוגמאות מן העת האחרונה, של מקרים בהם עלו לרשת התבטאויות שניתן לראותן לכאורה כביטויי אהדה ושבח למתקפת הטרור הנפשעת שביצע ארגון החמאס, והאופן בו טופלו, ככל שידוע (יודגש כי חלק מן המקרים מחייבים בדיקה או חקירה מוקפדת ומעמיקה יותר, שטרם בוצעה לגביהם):
א. סטודנטים לא מעטים במוסדות אקדמיים שונים, הביעו ברשתות החברתיות תמיכה במתקפת הטרור. חלק מן הסטודנטים הושעו עד לבירור הנושא מולם, על פי החלטת הנהלת המוסדות, ונגד חלק מהם נפתחה חקירת משטרה. כך, למשל, סטודנטית בטכניון פרסמה כבר בבוקר המתקפה, סטורי בחשבון האינסטגרם שלה שבו, לצד תמונה של תבשיל שקשוקה, כתבה: "בקרוב נאכל את השקשוקה של הניצחון", והוסיפה סמלון (emoji) של דגל פלסטין. בסטורי אחר היא שיתפה סרטון שבו שומעים את דובר הזרוע הצבאית של החמאס מדבר על "השמדת הפרויקט הציוני". בעקבות כך היא נעצרה לחקירה. סטודנטית אחרת בטכניון שיתפה באותו יום סטורי שבו נכתב: "האמת היא שהיום הוא היום היפה ביותר בתולדות הדור שלנו, וזה הקפה הכי טעים ששתיתי". הסטורי שותף מתוך עמוד שמביע תמיכה מובהקת בטרור הפלסטיני. על פרסומים אלה, ודומים להם של סטודנטים נוספים, כתב נשיא הטכניון: "הנהלת הטכניון מביעה שאט נפש ודוחה כל גילוי תמיכה בארגון הטרור חמאס ותגלה אפס סובלנות לאירועים מסוג זה". במכתבו בנושא של רקטור אוניברסיטת חיפה, ציין בין היתר: "הסטודנטים הושעו בגלל שפרסמו פוסטים שביטאו תמיכה ברורה בטרור החמאס וברצח חפים מפשע. מכתבי השעיה יצאו לסטודנטים תומכי חמאס, תומכי אויב בזמן מלחמה. עמדה בפניי אפשרות אחרת, והיא להגיש נגדם תלונה במשטרה. בחרתי באפשרות הראשונה, השעיה".
ב. רופא בבית חולים הדסה בירושלים כתב בפוסט שפרסם בפייסבוק כי "מוחמד דף הוא הנציג הלגיטימי היחיד של העם הפלסטיני". הרופא הושעה לאלתר מעבודתו עד לביצוע שימוע לבחינת הפסקת העסקתו והוקפא אישור הכניסה שלו לישראל.
ג. צעירה תושבת נוף הגליל, המוכרת כ"אושיית טיקטוק" עם מאות אלפי עוקבים ובעלת השפעה גדולה בציבור הערבי, העלתה ליישומון סרטוני הסתה שבהם היא נראית כשהיא קוראת "למלא שקים בגופות בעזה", וכן משמיעה קריאות לפגוע ביהודים, כשהיא מצולמת עם מדבקה של דגל פלסטין על הלחיים ומדבקה של רובה M16 משולב במילה "פלסטין" על מצחה. היא נעצרה לחקירה על ידי המשטרה, שמצאה במכשיר הטלפון נייד שלה עוד כמה סרטונים שבהם היא נראית אוחזת באקדח, דורכת אותו ומשחקת איתו כשהמחסנית מלאה וכדורים עפים ממנה, ומחזיקה קליע בידה. כמו כן העלתה סרטון "לייב", שבו קראה לציבור הערבי "להתעורר ולעשות משהו, אנחנו כערבים". יצוין, כי כבר במהלך מבצע "שומר החומות) בחודש מאי 2021, פרסמה סרטון בו היא נראית קורעת בעזרת סכין דגל ישראל, שהיה תלוי בכיכר ציון בירושלים. פרקליטות מחוז הצפון הגישה נגדה כתב אישום, ואף ביקשה להאריך את מעצרה עד לתום ההליכים. פרש
ד. דיילת אויר בחברת אל-על כתבה בפוסט "המצב קשה, שאלוהים ירחם על השהידים". בנוסף, פרסמה סרטון שבו קראה לערביי ישראל להיזהר לנוכח המצב. בעקבות כך נמסר מטעם החברה כי "העובדת פוטרה על רקע התבטאויות לא ראויות".
ה. עורכת דין תושבת מזרח ירושלים, העלתה בסטורי תמונה שלה כאשר היא מחייכת חיוך רחב, מחזיקה בידה את תעודת הקבלה ללשכת עורכי הדין בישראל ומסמנת בידה תנועת ניצחון ("V"). בצד התמונה כתבה באנגלית: "7/10/23 – אני מרגישה שאני בתוך חלום", תוך שהיא מצרפת לכיתוב ארבעה לבבות אדומים וחמישה לבבות ירוקים (הצבע המזוהה כצבע החמאס). תגובתו לעניין של ראש לשכת עורכי הדין הייתה: "מקומה של עורכת הדין שפרסמה פוסטים מהם עולה הבעת תמיכה והזדהות פומבית עם ארגון הטרור חמאס - אינו בין שורותינו. ננקוט ביד קשה ובכל הצעדים הדרושים על מנת להוביל לשלילת רישיונה ולסילוקה מן הלשכה". עוד ציין ראש הלשכה כי במקביל להליך המשמעתי הוגשה נגד עורכת הדין תלונה במשטרה והוסיף כי "בכוונת לשכת עורכי הדין לעקוב מקרוב אחר התפתחות החקירה הפלילית בעניינה, מתוך כוונה שיוגש כתב אישום חמור וימוצה נגדה הדין". באיגרת כללית שהופצה לציבור עורכי הדין, כתב ראש הלשכה: "נוכח הימים הקשים, אנו קוראים לכולם לשמור על שיח מכבד גם ברשתות החברתיות... עלינו להימנע מכל גילוי של פגיעה ברגשות או הסתה בערוצי המדיה והקבוצות".
ו. תושב חיפה העלה בפייסבוק סטורי בו מופיעות תמונות של נרצחים (בעיקר חיילות צה"ל במדים) על ידי ארגון החמאס, כאשר על כל אחת מן התמונות מסומן X ומופיע הכיתוב "חוסל". האיש אותר ונעצר לחקירה.
ז. משפיענית רשת וזמרת מוכרת - ד"ר למדעי המוח בהשכלתה - תושבת נצרת פרסמה, כבר ביום מתקפת הטרור, פוסט בפייסבוק ובאינסטגרם, בו כתבה: "אין מנצח מלבד אללה" (פראפרזה על מילות השהדא – הכרזת האמונה של המוסלמי), כשלצידו הוסיפה את דגל פלסטין. היא נעצרה לחקירה.
ח. אישה אחרת פרסמה פוסט בזו הלשון: "לראשונה לא אנחנו פוחדים, לראשונה הפלסטינים מפציצים, לראשונה הפלסטינים מסתערים, לראשונה קורה מה שאנחנו לא חלמנו עליו, תוך פחות מחצי שעה חמאס עוצר את התנועה, היום זו שורה חדשה בהיסטוריה, כאן פלסטין, כאן עזה", והוסיפה: "שאללה ישמור על עזה וצעיריה". בעקבות כך נעצרה לחקירה על ידי המשטרה.
ט. תושב אזור המרכז (יהודי) העלה לפייסבוק פוסט בו לעג לחלק מן החטופות לרצועת עזה, שהשתתפו לטענתו במחאה נגד המהפכה המשפטית, כשכתב: "רק לעדכן שיש כמה מהחטופות שהן היו מתמידות בהפגנות. עכשיו הן נהנות מסקס פרוע בעזה". האיש נעצר אף הוא לחקירה, מחשבו האישי והטלפון הנייד שלו הוחרמו.
י. תושב אזור הצפון (יהודי), צלם ומפיק אירועים בעיסוקו, העלה בחשבון הפייסבוק שלו פוסט בזו הלשון: "אני אומר: צריך לדעת את מי לשחרר משם... לבדוק מי מהם שמאלנים... טפיייי". בהמשך הוסיף פוסט לעג נוסף: "חחח, איזה כיף זה שהשמאלנים רושמים לי בפרטי... כואב להם עכשיו... חחח".
יא. תושבת אילת, בשנות ה-40 לחייה, הביעה אהדה ברשתות החברתיות לארגוני החמאס וחיזבאללה, פרסמה הודעות בהן השוותה אנשי ציבור ישראלים לנאצים, וכן הביעה שמחה על נפילת חללי מערכת הביטחון ועל הסלמת המצב הביטחוני. בין היתר, פרסמה פוסט בדף הפייסבוק שלה, בו כתבה: "זו קריאה לכל מי שיכול להחזיק נשק!.. אנו קוראים לכם להבין את עמדתכם בסכסוך עם הכובשים הציונים ומתנחליהם ולמלא את חובתכם עם בני העם המהפכני, הלוחם בפלסטין הכבושה". היא נעצרה והובאה לחקירה במשטרה, בעקבותיה הוגש נגדה כתב אישום על ידי פרקליטות מחוז הדרום.
יב. תושבת טייבה כבת 20, סייעת בגן ילדים בהוד השרון, פרסמה כבר בבוקר מתקפת הטרור בחשבון האינסטגרם שלה, שלו כ-9,200 עוקבים, מספר סטוריז אשר נשאו דברי שבח, אהדה או עידוד למעשה טרור, תמיכה בו או הזדהות עמו. במסגרת פרסומיה כתבה, בין היתר, כי "אין יפה יותר מלהתעורר לחדשות של ההתנגדות הפלסטינית בעוטף עזה ומראות האימה ופחד הציונים והטילים הנופלים על ראשיהם. אלוהים, תן לעבדים שלך ניצחון בעזה ובפלסטין וכל מי שהרים את דגלך, ותהיה להם לעזר מול אויבי הדת". בהמשך אותו יום כתבה: "אחים צבאיים פלשו לארץ, מאוד אדיב (סימני סמלון של סירנת ניידות הצלה), שימו לב". גם לאחר שכמה הורים לילדי המעון ואף גורמים מטעם המעון עצמו, הלינו על פרסומיה, היא המשיכה לעמוד במופגן מאחוריהם, וכתבה ברשת: "הרבה אנשים לחוצים אבל לא אכפת לי מהם, אני מתחפשת והולכת, עם תרגום כדי שלא תתעייפו יותר ממני (סימן סמלון צוחק)". וכן: "הרבה אנשים התחילו לעשות תרגום על כתבות ששיתפתי, חחחח, אתם חושבים שזה מזיז לי? אויייי חבל על כל כתבה שהעליתם אותה, בחיי שערה אחת לא מזיזה לי מכם, תעלו עוד ועוד יותר, יש לי גב ותודה שאתם כל כך לחוצים ממני, הפוך, זה עוד יותר יהיה". פרקליטות מחוז מרכז הגישה נגדה כתב אישום, בגין עבירות של עבירות של הסתה לטרור וגילוי הזדהות עם ארגון טרור, ושופט בית משפט השלום בפתח-תקווה הורה על מעצרה עד תום ההליכים המשפטיים נגדה.
יג. עובד של ארגון "הסהר האדום" פרסם פוסט בו כתב, בין היתר: "7.10 זהו התאריך שלא נשכח אותו כל עוד אנחנו בחיים". לטקסט הזה צירף סמלון (emoji) של לב ירוק (הצבע המזוהה, כאמור, עם ארגון החמאס). נפתחה כנגדו חקירת משטרה.
יד. רכזת ליווי הסעות בחינוך המיוחד בירושלים העלתה לפייסבוק סטורי, בו כתבה: "רשמית היום הגדול בחייו של כל הדור שלנו 7.10.23", אליו צירפה ציור של דגל פלסטין וציוץ של גילוי אהדה לטבח. העירייה החליטה להפסיק את עבודתה לאלתר, והיא נעצרה לחקירה במשטרה.
טו. תושבת ירושלים כבת 20, עובדת בשירות הניקיון באחד מבתי הספר בירושלים, עדכנה בבוקר פתיחת המלחמה את תמונת הפרופיל בפייסבוק לתמונתה כשברקע מסגד אל-אקצא, תוך שהוסיפה סטורי ובו הכיתוב: "היום הכי גדול בדורנו" עם לבבות ירוקים (המזוהים עם החמאס), "בוקר טוב לעם של הגיבורים, בקרוב תמונת השחרור" עם דגל פלסטין, וכן ציינה את התאריך "7.10.2023". יממה לאחר מכן, פרסמה סרטון שבו נראים מתקהלים המוני אנשים, החוגגים ורוקדים יחד עם דגלי פלסטין ליד מסגד אל-אקצא, לצד הכיתוב: "אם בא ניצחונו של אללה והניצחון, תפילותיכם", עם לב ירוק ודגל פלסטין. העסקתה הופסקה מיד, ובהמשך הגישה נגדה פרקליטות מחוז ירושלים כתב אישום וביקשה את מעצרה עד תום ההליכים.
טז. תושב מזרח ירושלים העלה מספר פרסומים בפייסבוק, ובהם: "היום הפלסטיני ביום גאווה", ״היום הטילים שלכם, ומחר אתם (לב ירוק המזוהה עם החמאס), ההבטחה שלנו שקיימנו". נפתחה כנגדו חקירת משטרה.
יז. תושבת מזרח ירושלים בשנות הארבעים לחייה, פרסמה כבר ביום מתקפת הטרור של החמאס, בדף הפייסבוק שלה, אחריו עוקבים למעלה מ-320 אלף עוקבים, דברי הסתה לטרור, ובין השאר כתבה: "אלוהים, עשה שזה יהיה יום של כיבוש, ניצחון, שליטה ומשילות – בוקר של שחרור קרוב", וכן: "היו חלק מהניצחון בעירכם והכינו לכם מקום לכיסא באוטובוס הניצחון הקרוב, ההבטחה מתקרבת". לכל פוסט היו אלפי לייקים, שיתופים ותגובות. בחיפוש שנערך ברכבה, אותרו ונתפסו מסמכים עם דברי הסתה, עידוד ותמיכה בארגוני טרור. פרקליטת מחוז ירושלים הגישה כנגדה כתב אישום, וכן ביקשה לעצור אותה עד תום ההליכים המשפטיים.
יח. שני תושבי שכונת עיסאוויה בירושלים, העלו פרסומים ברשתות החברתיות. אחד מהם מצולם בסרטון עם חפץ הנראה כאמצעי לחימה, כשברקע נשמע שיר עם דברי הסתה כנגד מדינת ישראל ודברי שבח והלל לפעילות הטרור הרצחנית של החמאס. השני פרסם סרטון בו נראים מחבלי חמאס בעת החדירה לישראל בדרום הארץ, כשברקע נשמע סאונד בו נאמר: "תשרוף אותם, שבור להם את הרגליים ותזדרז. רווקים תתכוננו, יש הרבה בחורות יהודיות בשבי שנכנסו לעזה". שניהם נעצרו לחקירה ובית המשפט האריך את מעצרם.
יט. תושב אחר של שכונת עיסאוויה בירושלים, כבן 30, נאשם שהפיץ בדף הפייסבוק שלו סרטון שבו נראים כמה קטעים שבהם חיילי צה"ל שונים רוקדים ושמחים למשך כמה שניות, ומיד לאחר מכן נראים חיילים הרוגים ובסיס צבאי עולה באש. הסרטון מסתיים עם כתובית בערבית: "נשבע שזה גאווה". פרקליטות מחוז ירושלים הגישה נגדו כתב אישום בגין הסתה והזדהות עם מעשה טרור.
כ. תושבת חיפה, אחות במרכז הרפואי בני ציון, פרסמה ברשתות החברתיות פוסט, בו כתבה, בין היתר: "זה יותר ממה שהיינו יכולים לצפות לו. זה מביא שמחה". היא נעצרה לחקירה במשטרה, והנהלת המרכז הודיעה כי היא פועלת לבחינת הפסקת העסקתה.
כא. נער (יהודי) בן 15, תושב פתח-תקווה, פרסם בפייסבוק פוסט המשבח את פעולות הזוועה של ארגון החמאס ושל ארגון הג'יהאד האסלאמי. הוא נעצר לחקירה ושוחרר בתנאים מגבילים, לרבות מעצר בית ואיסור גלישה באינטרנט.
כב. חיילת משוחררת, ערביה אזרחית ישראל, העלתה ביישומון טיקטוק, לצד תמונה שלה כשהיא לובשת מדי צה"ל, שורת סרטונים הנושאים את הכותרות הבאות: "אף אחד לא יכול עלינו – הפלסטינים הם קו אדום", "שיר תמיכה בפלסטינים – שיר על אדמתי", "מי שמתעסק עם תושבי עזה - עובר לגור במקלטים", "מי שרוצה לפלוש לאל-אקצא - ימצא את התגובה שלנו בתל אביב", "הגיבורים שלך פלסטין הרימו את ראשך לגבהים, שהיד אחרי שהיד למען אל-אקצא היקר". הנושא הועבר לטיפול צה"ל – בשלב זה נגרעה החיילת מיידית ממערך המילואים.
כג. רופא מנהל יחידת טיפול נמרץ לב בבית החולים השרון בפתח תקווה, מוסלמי דתי תושב טירה בן 47, העלה ביום בו נטען כי צה"ל הפציץ בית חולים בעזה בעמוד הפייסבוק שלו פוסט אשר כלל את המשפט: "אתם שליטי מדינות ערב, אתם האויבים של השהידים, וביום הדין אלוהים יבוא אתכם חשבון. באלוהים ראשי ונשיאי הערבים אתם היריבים של השהידים בפני האל ביום תחיית המתים ואצל אללה תפגשו את היריבים. ביום הדין, יעבור האסלאם בין המוסלמים ויאמר: 'הוי אלוהים, (איש) זה עזר לי ו(איש) זה נטש אותי". בנוסף לכך הוברר כי בתמונת הפרופיל שלו בפייסבוק, אותה עדכן אמנם כבר לפני כשנה וחצי, מופיע איור של דגל האסלאם - דגל ירוק שעליו השהאדה, הכרזת האמונה של כל מוסלמי מאמין: "אין אלוהים מלבד אללה ומוחמד הוא נביאו", אך ביום האירוע העלה גרסה חדשה של הדגל, ללא ציור של יונה עם עלה של זית, שהופיע בה בעבר. כמו כן, מחק מדף הפייסבוק שלו פוסטים שנויים במחלוקת שהעלה בעבר. התנהלות זו, על רקע אירועי הזמן והמקום, נתפסה כהזדהות עם ארגון החמאס וכשנאה קיצונית ליהודים. בעקבות זאת החליטה הנהלת בית החולים להשעותו מתפקידו עד להשלמת בירור בעניינו, ואף הגישה נגדו תלונה למשטרה. האיש טען כי הוא מתנגד לטרור ולשפיכות דמים, כי הביטוי "שאהיד" אינו מתייחס למחבל שנהרג אלא לכל אדם שאיבד את חייו שלא בצדק, וכי מדובר בטקסטים דתיים בהתאם לאמונתו.
כד. עובדת נמל התעופה בן גוריון, במקור מחברון וכיום תושבת רמת גן, עדכנה את תמונת הפרופיל שלה בפייסבוק, כשהוסיפה לה את דגל פלסטין. בנוסף לכך העלתה איור שבו מופיע חייל צה"ל, כשבידו האחת הוא יורה לעבר ילד פלסטיני ובידו השנייה מכסה את עדשת המצלמה של עיתונאי. כמו כן, הוסיפה נוסח משובש של פסוק מספר ישעיהו, שלפיו לא ייענה ה' לתפילות בני ישראל שידיהם מלאו בדם.
כה. שחקנית ערביה מוכרת, תושבת נצרת, שבהשתתפה בכמה סדרות טלוויזיה ישראליות (כמו "מתים לרגע" ו"שנות ה-80") לצד הופעות בקולנוע (למשל בסרט "סלון הודא"), העלתה בחשבון האינסטגרם שלה, שמנה למעלה מ-27,000 עוקבים, סטוריז התומכים בארגון החמאס ובפעולותיו. בין היתר, שיתפה סרטון המתעד את פריצת הגדר בגבול עוטף עזה, ולצידו הוסיפה את הכיתוב: “Let’s Go Berlin Style”. כמו כן העלתה תמונה של הקשישה החטופה על גבי הקלנועית, על גביה כתבה: "הבחורים שלנו טובים", והוסיפה את הכיתוב: "מצפה לה חווית חייה". מעבר לכך, כתבה לחברותיה בוואטסאפ: "שמעתן על הדברים הטובים?... חוץ מזה שחמאס זיינה את אחותו של הדרום ופלשו לישראל וכביש 6 וחטפו חיילים וייתכן גם אזרחים. בלאגן. ... הורג אותי הזקנה נכנסת מניפה ביד כאילו היא המלכה אליזבת". לצידו של סרטון אחר על המלחמה ששיתפה הוסיפה סמלונים (emojies) מחייכים. נעצרה לחקירה, אך כעבור מספר ימים שוחררה למעצר בית, על פי החלטת שופט בית המשפט המחוזי בנצרת. יצוין כי לאחר מעצרה עוד עלה מספר העוקבים שלה ל-33,000. פרקליטות מחוז הצפון הגישה כנגדה כתב אישום בגין עבירות של הסתה לטרור וגילוי הזדהות עם ארגון טרור, וכן הגישה בקשה למעצרה עד תום ההליכים המשפטיים נגדה. בעקבות הגשת כתב האישום, הורה שר הפנים משה ארבל לבחון את שלילת אזרחותה של השחקנית. במכתב למנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, כתב: "מדובר במעשים חמורים ביותר בכל עת, ודאי בשעה זו עת מצויה המדינה במלחמה קשה נגד ארגון הטרור. לאור האמור, אבקש כי תורה ללשכה המשפטית לבחון באופן מיידי את התקיימות התנאים לקידום שלילת אזרחותה הישראלית של הנאשמת. קיימת חשיבות רבה שבחינה זו תיעשה במהירות אשר תבהיר את חומרת המעשים הפסולים ואת האופן בו רואה מדינת ישראל מעשים אלו ואת ציפיותיה מאזרחיה". חברת HOT הודיעה שהשחקנית לא תיטול בעתיד חלק בהפקות שלה.
כו. שחקנית ומוסיקאית ערביה בולטת אחרת, ילידת חיפה, שהשתתפה אף היא בכמה סדרות טלוויזיה מוכרות (כמו: "מי נתן לך רישיון", "מנאייכ", "פאודה", "מונא" ו"מדרסה"), בתיאטרון (למשל במחזמר "המלך ואני") ובסרטי קולנוע (ואף זכתה בפרס אופיר על תפקידה בסרט "לא פה לא שם"), שיתפה תחילה פוסט בו נכתב: "ישראל ניתקה את המים ל-2.2 מיליון איש, צפו למאות אלפי מקרי מוות מהתייבשות בימים הקרובים, אם משטר האפרטהייד לא יחזיר את הגישה למים". בת כיתתה בבית ספר ללימודי משחק הגיבה לה: "חוצפנית, קודם שיחזירו את התינוקות שחטפו, הנשים שנאנסו והראשים שנערפו". בתשובתה הכחישה השחקנית את זוועות החמאס, כשכתבה לה בוואטסאפ: "הם לא אנסו ולא ערפו. אין הוכחות שזה מה שהיה. זאת פרופוגנדה כדי שהעולם יזדהה איתכם. חמאס הם לא העם הפלסטיני שנרצח כרגע. אין לתאר את החוצפה. העם הפלסטיני כבר שנים נרצח. פתאום התעוררתם? איפה הייתם כל השנים? או שזה לא נוגע בכם כשפלסטינים כל השנים האלה נרצחים?". בעקבות כך דרש ממנה תאגיד השידור הבהרות, וחברת YES הודיעה שלא תשתתף בעתיד בהפקות שלה.
כז. שחקנית ערביה בולטת שלישית, ששיחקה בתיאטרון (למשל בהצגה "חץ קופידון"), בקולנוע (למשל בסרט "רכבת קלה" ובסרט "סופת חול", בגין התפקיד שמילאה בו הייתה מועמדת לפרס אופיר) ובסדרות טלוויזיה (כמו "בתולות" ו"בלתי הפיך") העלתה לעמוד האינסטגרם שלה כרזה, בה נכתב (על רקע תמונות של גופות רבות): "היכן האנושיות שלכם? 350 פלסטינים נטבחים מידי יום בעזה בהשמדת העם המתמשכת שמבצעת ישראל". כמו כן שיתפה סטוריז נוספים, בהם הובעה תמיכה בהפגנות הענק שנערכו בתורכיה נגד ישראל. בעבר התבטאה בכמה הזדמנויות כי היא "לא מזדהה עם הישראליות, ולא רואה עצמי כישראלית".
כח. תושב אבו גוש העלה פוסט בו מופיעה תמונה של רעול פנים רוכב על סוס, אליה צורף כיתוב בערבית וכן כיתוב בעברית בזו הלשון: "השבח לאללה על ברכת האסלאם, והשבח לאללה שאנחנו לא צבועים ולא מזועזעים מהכופרים ולא מאנשים. אנחנו גאים רק באיסלאם ובחברים".
כט. תושבת צפון הארץ, ערביה במוצאה, עובדת בחברת פוקס הום, שינתה את תמונת הפרופיל שלה בפייסבוק לדגל פלסטין, ובהמשך לציור של אישה עטויה בדגל פלסטין, והעלתה פוסט בזו הלשון: "פלסטין היא ערבייה חופשית ובירתה ירושלים... פלסטין תחזור מנהר לים, נרסק את הכיבוש ואת הלקוחות". בהמשך העלתה פוסטים נוספים. באחד מהם כתבה: "הניצחון יהיה לאללה, הפתיחה בקרוב", ובאחר: "אני מוכיחה לנאצים שהם אפסים... ואני יכולה להביע את דעתי לאיזה צד אני שייכת בשיטה שלי אנשים צמאי דם מחפשים כל תגובה וכל פרסום שלא מצא חן בעיניהם, אני אצמצם הכל ואפרסם לכם כאן הההההה נשמות תנשמו עמוק זו רק ההתחלה, לא להתייאש... אני יודעת שהמשטרה לא תשבור ראש כדי למצוא אותי יש להם מספיק חברים שעברו לגור בעזה חחחחח... מסר לעם הפלסטיני ב-48 : חברים תפרסמו את האמת לא לפחד מנאצים, הם לא יכולים עלינו אלה סתם נאצים חלשים וזו שיטה שהם משתמשים בגלל המכה שקיבלו אותה מקסאמים הם עדיין בטראומה חחחחחחחח... בינתיים כיףףף לי, עעצצצם בגרון שלכם". את הפוסט האחרון סיימה כך:
”Fuck IsraHell, IsraHell isis, Free Palestine".
ל. תושב בית חנינא כבן 20, הפיץ ברשת הטיקטוק סרטון שבו נראים אזרחים ישראלים חטופים כפותים בזמן שהוא מקלל ומגדף: "ראיתם מה עשינו בכם ** ****? ראיתם? ראיתם? זה עם ישראל? כולם על ה*** שלנו. ראית? זה עם ישראל". פרקליטות מחוז ירושלים הגישה כתב אישום כנגדו בגין עבירות של הסתה לטרור וגילוי הזדהות עם ארגון טרור, ובמקביל ביקשה לעצור אותו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו.
לא. תושב ירושלים בן 19 העלה כבר ביום האירוע לסטטוס הוואטסאפ שלו סרטון בו נראים כמה קטעי וידאו, בהם מצולמים פעילי חמאס בתוך ערי ישראל, רכובים על מכוניות ומניפים כלי נשק, מסתובבים רגלית עם כלי נשק, מכוונים אותם לעבר בתים ופורצים אליהם. כמו כן, בסרטון נראות גם תמונות גופותיהם של אזרחים ישראלים לאחר שנרצחו, ירי טילים ושריפת רכבים במקומות שונים. ברקע לסרטון, לצד לב בצבע ירוק (המזוהה עם הארגון) המופיע בתחתית העמוד, שני שירי הלל לחמאס בשפה הערבית בזו הלשון: "תכתוב על כל חרב צל מוחמד דף, הרעיד את האויבים חורף, קור וקיץ. הזהרנו אותם אבל הם לא לקחו את זה בחשבון והיום האזהרות אינן מועילות ובהנחיית דף, הגדודים שלנו נשארים שם ולא עוזבים". כאשר התבקש, הפיץ את הסרטון המסית לכל אחד מחבריו שפנה אליו בהודעה פרטית. פרקליטות מחוז ירושלים הגישה כתב אישום כנגדו בגין עבירות של הסתה לטרור וגילוי הזדהות עם ארגון טרור, ובמקביל ביקשה לעצור אותו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו.
לב. תושבת ירושלים בת 20 פרסמה שתי תמונות של לוויות של יהודים שנרצחו במעשה הזוועה ההמוניים. בתמונה העליונה נראים חיילים בוכים על קבר בית עלמין, ובתמונה התחתונה נראה בחור חבוש כיפה מחזיק אלונקה שעליה גופה מכוסה בכיסוי של מגן דוד. מעל התמונות רשמה הנאשמת: "העצים אלוהים את העצב שלכם, והירבה את הלוויות שלכם, ופילג את עמכם, והגביר את כאבכם, מראה כזה משמח (אמן)". כמו כן, פרסמה משפט באנגלית: "מוות לישראל. מוות לחסרי הצדק". פרקליטות מחוז ירושלים הגישה כנגדה כתב אישום ובמקביל ביקשה לעצור אותה עד תום ההליכים המשפטיים נגדה.
לג. תושב ירושלים כבן 19 פרסם בחשבון האינסטגרם שלו שלושה "סטוריז" המהווים הסתה לטרור והזדהות עם ארגון טרור, בהם כתב, בין היתר: "אלוהים, תן לנו עוד כוח עד שנדרוך על הלבבות שלהם". בפרסום אחר, לצד תמונתו של השייח' אחמד יאסין, כתב: "חבורה של ילדים שלמדו על חציר וכעת הפכו לגדולים, יא שייח'", עם סמלון של לב ירוק. פרקליטות מחוז ירושלים הגישה כנגדו כתב אישום וביקשה לעצור אותו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו. לכתב האישום נוספו אישומים בגין פרסומים מסיתים שפרסם לפני המלחמה, כמו למשל לאחר פיגוע שאירע ב-27 בינואר 2023 בנווה יעקב.
לד. תושב חיפה בשנות ה-30 לחייו פרסם בדף הפייסבוק שלו מספר פוסטים המברכים על פשעי החמאס, כבר בבוקר הטבח. לדוגמה, כתב: "אלוהים יברך אותם/ הגברים של הדרום/ שותי המוות יבורכו/ שוברי מגבלות הגבול". פרקליטות מחוז חיפה הגישה כנגדו כתב אישום בגין עבירות של הסתה לטרור וגילוי הזדהות עם ארגון טרור, ובמקביל ביקשה לעצור אותו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו.
לה. איש דת ודרשן מסגד בשכונת עיסאוויה בירושלים, הפיץ ברבים שורת הודעות הסתה. למשל ב-12 באוקטובר הפיץ הודעה של החמאס לכל העם הפלסטיני ולכל "בני האומה האסלאמית" הקוראת לעלות לכיוון ירושלים ביום שישי שלמחרת, במטרה להצטרף ללחימה נגד מדינת ישראל. קריאה זו הופצה בכלי תקשורת רבים, בארץ ובעולם. ביום שישי שלמחרת נשא נאום, על רקע אותן קריאות ובהתכתבות ישירה אליהן, בקרב מאות אנשים במסגד ובסביבתו, שבו קרא בין היתר להצטרף ללחימה. בין היתר, אמר בדרשתו: "שיילחמו בהם ותילחמו, כי הלחימה היא חובה על אומת האיסלאם בזמן הזה ועל כל מוסלמי שיכול להילחם את מלחמת הקודש בעצמו ובכספו. חובה לכל מי שיכול להילחם מלחמת ג'יהאד שיילחם מלחמת ג'יהאד... תילחמו בהם ללא רחמים עד שהדת יא אלוהים. הם נלחמים בנו והורגים ואז ימותו, לכן אללה יחשיב לנו את זה כמוות על קידוש השם. מה יפה המוות על קידוש השם… כל מי שיוותר על הלחימה והג'יהאד בזמן הזה הוא לא מהאומה האיסלאמית. עונשו וסבלו יהיה בידי אללה יתברך. זאת הבטחה, המילים האלה הציווי הזה שזאת תהיה התוצאה, זאת הבטחה ועליו האשמה... אם אנחנו רוצים ניצחון תמידי אז תודיעו על כך שנהיה מחוייבים למה שאללה הוריד לנו. הניצחון מגיע, הוא כבר כאן, והנה התחיל שחרור האדמה הזאת ובעזרת השם זה לא יסתיים עד שנגיע לאל-אקצא וירושלים וכל מדינת פלסטין". בגין האמור הוגש כנגדו לבית המשפט המחוזי בירושלים כתב אישום חמור במיוחד, בו הוא נאשם בעבירה של גילוי החלטה לבגוד, שעונשה עד 10 שנות מאסר. במקביל, ביקשה הפרקליטות לעצור אותו עד תום ההליכים המשפטיים.
לו. אשת חינוך – מנחת קבוצות לשפה העברית בבית ספר יסודי - בת 26 מהכפר מע'אר שבגליל, העלתה לחשבון האינסטגרם שלה, המונה למעלה מ-14,000 עוקבים, תכנים של הסתה לטרור וגילוי הזדהות עם ארגון טרור. בין היתר שיתפה בסטורי סרטון בו נאמר כי "הכיבוש הוא גידול סרטני ממאיר, אפשר להביס אותו רק על ידי התנגדות, תתנגדו!". בהמשך הסרטון מופיע אירוע מבוים בו רופא מסביר למטופל שחולה במחלה סופנית כי הדבר שניתן לעשות במקרה זה הוא "להתנגד". המטופל בתגובה, מגלח את ראשו, מחליף את בגדיו ומכריז "אני מוכן" והרופא מוסיף "זה אומר שכולנו מוכנים, אנחנו יכולים להתחיל ב-7 באוקטובר". לאחר מכן עולה כיתוב הקורא לצופים להתנגד לכיבוש הישראלי. בעקבות האמור, הגישה נגדה פרקליטות מחוז הצפון כתב אישום, ושופטת בית משפט השלום בטבריה קבעה כי תשהה במעצר עד תום ההליכים המשפטיים נגדה.
לז. תושבת טבריה בשנות ה-20 לחייה שיתפה בווטסאפ שלה, ביום שבו פרצה המלחמה, סטטוס שכלל דברי שבח, אהדה ועידוד למעשי טרור, כמו גם הזדהות עם ארגון החמאס. בתמונות שפרסמה, נראה מוצב צה"לי מותקף ולידו פעילי טרור חמושים עם הכיתוב: "לכל מי שהתעורר עכשיו: אתה לא בחלום! 07.10.23". בסטטוס נוסף ששיתפה יומיים לאחר מכן, נראה קולאז' תמונות המתאר אירועים קשים מיום שבת ובו הכיתוב: "למי שכותב את ההיסטוריה, לאט לאט נעכל". פרקליטות מחוז הצפון הגישה נגדה כתב אישום בגין הסתה לטרור וגילוי הזדהות עם ארגון טרור, ושופטת בית משפט השלום בטבריה קבעה כי תשהה במעצר עד תום ההליכים המשפטיים נגדה.
לח. תושב טייבה בשנות ה-30 לחייו פרסם בפייסבוק שלו את הדברים הבאים: "עכשיו צריך שכל מי שיש לו נשק להתגייס ולאחד כוחות על הציונים הכלבים הצבועים", וכן: "לגייס את כל הלוחמים למען האל (המוג'אהדין) ולהתאחד נגד כוחות ציון בכל מקום". פרקליטות מחוז המרכז הגישה נגדו כתב אישום בגין הסתה לטרור וגילוי הזדהות עם ארגון טרור.
לט. תושב אום אל-פחם בשנות ה-30 לחייו שיתף בווטסאפ שלו סרטון וידאו בו נראה מסגד אל-אקצא, וברקע שיר עם המילים: "זו ארצנו/ נשמור עליה ועל כבודנו/ הרג האויב הוא חובתנו/ במישוריה ובהרים שלה/ תבקש את מלחמתנו...". לאחר מכן שלח את הסרטון המסית לאחותו, לבקשתה. הוגש נגדו כתב אישום בגין הסתה לטרור.
מ. תושב רהט, בשנות ה-20 לחייו, אשר הועסק כעובד קבלן בבית החולים מאיר בכפר סבא, פרסם ברשת הטיקטוק סרטון בו הוא מצולם כשהוא מקלל את היהודים (למשל: "... אמכ על האמא היהודיה שלך, בן זונה"), מביע תמיכה ברצח יהודים ואומר, בין היתר: "איטבח אל יהוד". הוא נעצר לחקירה.
מא. תושב מזרח ירושלים, שופט בין-לאומי מוכר בענף הטאקוונדו, שלאחרונה החליף את תמונת הפרופיל שלו בפייסבוק לצילום שלו על רקע מסגד אל אקצה, פרסם ברשתות החברתיות שורה של פוסטים אנטי-ישראלים וסרטונים בהם הביע את תמיכתו בחמאס. באחד הפוסטים נכתב כי הידיעות אודות כריתת הראשים של התינוקות הישראלים שנרצחו על ידי החמאס היו מפוברקות. בסרטון שפורסם על ידו הואשמו אמצעי התקשורת בחו"ל (כמו ה"אינדפנדנט" הבריטי) בדיווח הידיעות השקריות כביכול שנמסרו להם מהצד הישראלי ללא הוכחה. כמו כן, העלה דיווח שקרי לפיו מהבית הלבן אישרו את הידיעות על כריתת ראשים של תינוקות למרות שלא ראו שום צילום כזה ושכלי תקשורת שפרסמו זאת התנצלו לאחר מכן. בפוסט נוסף האשים את ישראל בהפצצות אוכלוסיה חפה מפשע בעזה, וכן טען שמדינת ישראל רוצחת ילדים, בצירוף תמונות של גופות מבתי החולים ברצועת עזה. בסטורי אחר שהעלה טען כי ישראל הפציצה את בית החולים בעזה למרות שהוכח כי הפיצוץ במקום אירע עקב שיגור כושל של הג'יהאד האיסלאמי. בתמונה נוספת נראה ראש הממשלה נתניהו מגואל בדם ונכתב שהוא רוצח. בעקבות כך החליט איגוד הטאקוונדו על הפסקת פעילותו במסגרתו.
מב. תושבת כפר ערה בשנות ה-30 לחייה, העלתה בחשבון הפייסבוק שלה תמונה של דמות מצוירת בשם חנד'לה, אותה יצר קריקטוריסט פלסטיני בתקופת האינתיפאדה הראשונה, לצד הכיתוב: "חנדל'ה מסתובב בשמי פלסטין, נאג'י אל עלי תומך בלוחמי ההתנגדות!". בפוסט אחר כתבה: "אני אומר לך, כשהם ראו את הצנחנים הם חשבו שזה חלק מהקונצרט. אף אחד לא ציפה שזה אבו אל בראא מרחף באוויר". הפרקליטות הגישה נגדה כתב אישום בגין עבירות של השמעת דברי שבח, אהדה ועידוד למעשה טרור וכן תמיכה והזדהות עם ארגון החמאס, וכן ביקשה את מעצרה עד תום ההליכים המשפטיים נגדה.
מג. תושבת ירושלים בשנות ה-30 לחייה, פרסמה בווטסאפ שלה סרטון בו רואים שברי קטעים של חיילים מחייכים ורוקדים, ולאחר מכן גופות זבות דם של חיילים ואזרחיות חטופות. לצד הקטעים, נכתבו האמירות: "נשבע באלוהים שזה דבר מוסיף גאווה" ו-"הגברים שלנו עשו את מה שצריך". הפרקליטות הגישה נגדה כתב אישום בגין עבירות של השמעת דברי שבח, אהדה ועידוד למעשה טרור וכן תמיכה והזדהות עם ארגון החמאס, וכן ביקשה את מעצרה עד תום ההליכים המשפטיים נגדה.
מד. תושב ירושלים בשנות ה-20 לחייו, שלח ביום תחילת המלחמה בקבוצת ווטסאפ המונה 287 חברים, שהוא אחד ממנהליה, תמונה מדף פייסבוק ובה קריאה "לכוון את נשקה לכיוון משפחות מתנחלים וזאת לאחר ההתנקשות של אחמד אבו סנינה הבוקר". בין ההודעות, שלח תמונה בה נראה פעיל חמאס שנהרג, לבוש במדי חמאס, על ראשו סרט ירוק עליו הכיתוב "גדודי אל קסאם", ובצמוד לתמונה שלח הודעה בה כתב: "השאהיד המתנגד סעיד חסאן אלג'עברי אחד הלוחמים המיוחדים של 'הנוכבה של קסאם' שהשתתף בפיגוע בנחל עוז". בנוסף, העלה בקבוצת הווטסאפ סרטון וידיאו שצולם ממצלמת גוף המתעדת ירי בחיילי צה"ל. לצד הסרטון העביר הנאשם הודעה בקבוצה ובה נכתב הכיתוב "בבגי", כינוי למשחק מלחמה במסגרתו על השחקנים לפעול כדי להשיג נשק ולהרוג את יתר השחקנים במשחק. בעקבות כך, הפרקליטות הגישה נגדו כתב אישום בגין עבירות של השמעת דברי שבח, אהדה ועידוד למעשה טרור וכן תמיכה והזדהות עם ארגון החמאס, וכן ביקשה את מעצרו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו.
מה. תושב ירושלים בשנות ה-20 לחייו, העלה בווטסאפ שלו ארבעה סטטוסים מסיתים, אליהם נחשפו למעלה מ- 1,000 אנשי הקשר השמורים שלו. באחד מהסטטוסים נראו אנשי חמאס בתמונה, רכובים על טנדרים וחמושים בנשקים, כשעל גבי הסרטון הכיתוב: "נכנסנו אליהם בג'יפים". הפרקליטות הגישה נגדו כתב אישום בגין עבירות של השמעת דברי שבח, אהדה ועידוד למעשה טרור וכן תמיכה והזדהות עם ארגון החמאס, וכן ביקשה את מעצרו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו.
מו. קטינה פרסמה בחשבון הטיקטוק שלה במספר הזדמנויות סרטוני הסתה לטרור והזדהות עם ארגון טרור. באחד מהסרטונים שפרסמה, מצורף הכיתוב: "אולי אנחנו נהיה שאהידים למען המולדת", ולצד האמור – דגל פלסטין". בסרטון אחר, שבו נראים פעילי חמאס נוסעים בעיר שדרות כשהם נושאים נשק, כתבה: "הצל של מוחמד דף, תעירו את כולם ותגידו שהתאריך...". בסרטון אחר, כתבה על תושבי רהט, עיר שחלק מתושביה נרצחו אף הם במתקפה הרצחנית ביום הראשון למלחמה: "אנו מודיעים שהם לא אזרחים, אלא צבא הגנה לישראל מאז שתושבי העיר גייסו את עצמם חתכו את כל הקשר וההתערבות איתם, וקיבלו מה שמגיע להם מהגיוס". הפרקליטות הגישה נגדה כתב אישום בגין עבירות של השמעת דברי שבח, אהדה ועידוד למעשה טרור וכן תמיכה והזדהות עם ארגון החמאס.
מז. תושב תל-אביב (יהודי), מרצה באוניברסיטה הפתוחה, הוסיף לתמונת הפרופיל שלו בפייסבוק את דגל פלסטין, העלה תמונה של אישה עושה את צרכיה על דגל ישראל עם דגל פלסטין בחזית והכיתוב: "לכל מי שטוען שישראל אינה נאצית – הרי לכם ועידת ואנזה הציונית". כמו כן כתב: "נקווה שלפחות תיגמר המדינה, או-אז הכל היה שווה. יש בי שנאה והיא תנצח".
מח. תושבת מזרח ירושלים, ילידת חיפה בת 63, פרופסור מן המניין לקרימינולוגיה ולעבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית בירושלים, פרסמה עצומה פומבית עליה חתמה. בעצומה נטען כי ישראל מצויה במעמד של כובשת בפלסטין במשך 75 שנה וכן כי ישראל מבצעת פשע השמדת עם בעזה. במכתב שנשלח לה בחתימת נשיא האוניברסיטה ורקטור האוניברסיטה, נכתב, בין היתר: "קראנו בתדהמה, בשאט נפש ובאכזבה עמוקה... מכתב נורא זה תוך ציון השיוך האקדמי שלך לאוניברסיטה העברית... האשמת ישראל בכיבוש בפלסטין... מנסה הלכה למעשה לשמוט את הבסיס לזכות הקיום של מדינת ישראל... טענתך הנוראה בדבר השמדת עם אותה מבצעת ישראל לכאורה בימים אלה אינה מרוחקת מאוד מעבירות של הסתה והמרדה, עבירות שהיו מאפשרות לנו להעלותך לדין משמעתי ולתבוע את השעייתך או הרחקתך מהאוניברסיטה העברית... המבצע הצבאי אותו מנהלת בימים אלה ישראל במטרה להביס את ארגון הטרור הרצחני חמאס, אינו מתקרב להגדרה של השמדת עם, על פי הדין הבינלאומי, לעומת זאת, הטבח הנוראי שביצע חמאס ב-7 באוקטובר ביהודים באשר הם יהודים נופל לחלוטין תחת הגדרה זו. התביישנו לא למצוא בעצומה שלך שום התייחסות וגינוי למעשי הטרור הנוראי של חמאס (למעט הקריאה הרפה לשחרר את הילדים הישראלים החטופים). אנחנו מצטערים ומתביישים על כך שהאוניברסיטה העברית כוללת בתוכה חברת סגל כמוך. לאור תחושותייך, אנו סבורים כי מן הראוי שתשקלי לעזוב את משרתך באוניברסיטה העברית בירושלים".
מט. תושב ירושלים הביע תמיכה בראש הזרוע הצבאית של החמאס, מוחמד דף: "אבו ח'אלד (כינוי למוחמד דף) הוא הנציג הלגיטימי היחיד של כל הפלסטינים בעזה, בשטח מדינת ישראל, הגדר והפזורה!". הוגש כנגדו כתב אישום והפרקליטות ביקשה את מעצרו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו.
נ. תושב ירושלים פרסם בווטסאפ שלו סרטון מסית בו שני אנשים רעולי פנים מחזיקים ראש כרות בעודם מכוונים לעברו אקדח, כשברקע שלט שעליו כתוב: "תנועת הג'יהאד האסלאמי", והוסיף כיתוב וכף יד בסימן "חכו!". הוגש כנגדו כתב אישום והפרקליטות ביקשה את מעצרו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו.
נא. תושב ירושלים פרסם בחשבון האינסטגרם שלו סטורי המתעד את מראות הזוועה מהיום הראשון למלחמה. בסרטון נראים מחבלי חמאס בתוך ערי ישראל, רכובים על מכוניות ויורים באזרחים ישראלים, יורים טילים ושורפים רכבים, בועטים בגופת חייל, על רקע קריאות "אללה הוא אכבר". לאחר שפוטר מעבודתו בעקבות הפרסום המסית איים הנאשם בפני מכר מעבודתו כי בכוונתו לבצע פיגוע גדול. הוגש כנגדו כתב אישום והפרקליטות ביקשה את מעצרו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו.
נב. תושב טירה פרסם בפייסבוק שלו שבעה פרסומים הנושאים דברי שבח, אהדה ותמיכה למעשי הזוועה ההמוניים שביצע חמאס, ובהם: "הפעולה הזאת הוכיחה שהאויב רך יותר מקורי עכביש, כמו שאמר האדון של ההתנגדות. אחרי 4 שעות האויב לא יודע מה לעשות", "מה עוד? האויב ימשיך להפציץ ולהרוס ולרצוח את ההורים שלנו בעזה, ההתנגדות תחזיר בהפצצת תל אביב וסביבתה לכמה ימים". הוגש כנגדו כתב אישום והפרקליטות ביקשה את מעצרו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו.
נג. סטודנטית פרסמה בסטורי באינסטגרם שלה תמונה בה נראים צעירים פלסטינים רבים על ג'יפ צבאי מניפים את ידיהם בתנועת ניצחון, עם הכיתוב: "תמונה שההיסטוריה לא תשכח, 7/10/23", כשהתאריך נכתב בצבעי דגל פלסטין. פרסום זה גרר תגובות רבות בחשבונה. הוגש כנגדה כתב אישום והפרקליטות ביקשה את מעצרה עד תום ההליכים המשפטיים נגדה.
נד. תושב אום אל פאחם קרא לאנשים להתגייס ולהשתתף בהפגנות "יום הזעם", עליו הכריז החמאס, שהתקיימו ב-13 באוקטובר, ולהתעמת עם כוחות הביטחון הישראליים. בתמונה שהעלה, הנראית ככרוז רשמי של ארגון החמאס, נכתב: "מגייסת אתכם תנועת ההתנגדות האסלאמית חמאס... להתקהל ולהשתתפות רחבה בהפגנות שישי מבול אל-אקצא, ללכת אל מקומות החיכוך ולהתעמת עם הכיבוש ולבלבל את הצבא". ההודעה הופצה בקבוצת ווטסאפ המונה למעלה מ-500 משתתפים. הוגש כנגדו כתב אישום והפרקליטות ביקשה את מעצרו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו.
נה. תושב כפר דבוריה פרסם בחשבון האינסטגרם שלו סרטון בו נראים מספר אנשים נושאים דגלי חיזבאללה, וקוראים בערבית: "בחיי אלוהים, 'יא סייד' (הכינוי של חסן נסראללה), יאללה יא חביב, תתקוף תתקוף". הוגש כנגדו כתב אישום והפרקליטות ביקשה את מעצרו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו.
נו. תושב כפר כנא פרסם בסטטוס הווטסאפ שלו ביום הטבח את הכיתוב הבא: "רשמית: היום הכי משמעותי עבור דורנו בכלל!". כשבת דודתו ביקשה ממנו למחוק את הפרסום המסית, השיב לה בוואטסאפ: "העם שלי כולו גיבור ומתנגד, מה כבר יקרה?!" להודעה זו צירף סמלון (emoji) המבטא תנועת ניצחון. הוגש כנגדו כתב אישום והפרקליטות ביקשה את מעצרו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו.
נז. תושב ירושלים בן 20, פרסם ברשת כמה סרטוני הסתה. באחד מהם נראים פעילי טרור חמושים על טנדר, יורים לעבר ניידת משטרה בשדרות. על גבי התמונה נכתב "אלוהים, תן ניצחון לעימות של ההתנגדות עם הכיבוש". הוגש כנגדו כתב אישום.
נח. תושבת חריש בת 40, פרסמה דברי הסתה לטרור והזדהות עם חמאס בחשבונות הטיקטוק, הווטסאפ והפייסבוק שברשותה, ובהמשך לכך ניסתה לשבש את ההליך המשפטי. הוגש נגדה כתב אישום.
נט. תושב פורדיס בן 19, פרסם בווטסאפ תמונה של יד אוחזת נשק, כשברקע טנדר לבן, ועליה הכיתוב: "נפיל את המבצרים שלהם, כבודם והבתים שלהם, אם יהיה צורך בכך. אנו לא ניפול אפילו לשנייה ולא יערערו את כבודנו לעולם". בעקבות כך הוגש נגדו כתב אישום.
ס. תושבת שבט אל-אטרש בת 20, כינתה באינסטגרם יום לאחר הטבח את מתקפת הטרור של החמאס כ"גזירת גורל" וכ"רצונו של האל". בנוסף, ציטטה את דבריו של הנביא מוחמד, וכתבה: "לא יגיע יום הגמר, עד שהמוסלמים יילחמו נגד היהודים, עד שיתחבאו היהודים מאחורי הסלע והעץ ויגידו הסלע והעץ: יא מוסלמי, הנה יהודי מאחוריי, בוא והרוג אותו, מלבד המלוח שהוא עץ יהודי". בעקבות כך הוגש נגדה כתב אישום.
סא. חברת סגל ומרצה בתכנית לחינוך לגיל הרך במכללה האקדמית ע"ש קיי, פרסמה בבוקר מתקפת הטרור בעמוד הפייסבוק שלה פוסט בו נאמר כי "הכיבוש בהכרח גורם לכך שהנכבש יקום נגד האכזריות המתמשכת והרצח היומיומי. לפלסטינים כבר אין מה להפסיד". בהמשך העלתה לרשתות שורת התבטאויות, וביניהן: "הרשיתם לילדים לשרת בצבא כיבוש מזעזע מתנחלים פושעים... כל יום הרגו, דרסו, הרסו, כל יום ילדים פלסטינים נרצחו.... אבא ואימא אתם שולחים ילדיכם לשרת בצבא שמשמש בייביסיטר למתנחבלים הפושעים. הם יהיו שותפים לפשעים של המתנחבלים... כל טבח הביא לחיזוק ההתנגדות הפלסטינית". בעקבות כך, לאחר ביצוע שימוע, החליטה הנהלת המכללה לפטרה לאלתר. מהנהלת המכללה נמסר: "ימי הלחימה נגד ארגוני הטרור ברצועת עזה נמשכים ועל כולנו עוברות שעות קשות ביותר, בהן מתקבלות הודעות על קורבנות נוספים וחטופים בעזה. בתוך כך, מתפרסמות התבטאויות קשות שיש בהן פגיעה בחיילי צה"ל ותמיכה במעשי הטרור הרצחני. אנו מגנים בתוקף ובחומרה רבה כל התבטאות מסוג זה ומביעים את תמיכתנו המלאה בפעולות צה"ל הבאות להגן על ביטחונה ושלומה של מדינת ישראל. נמשיך לנקוט ביד קשה ובאפס סובלנות כלפי סטודנטים וחברי סגל שיפרסמו דברי בלע שכאלה, ונפעל על-פי הדין והחוק המקובלים".
סב. תושב רהט בשנות ה-60 לחייו, מועמד לראשות העיר וד"ר למדע המדינה בהשכלתו, פרסם פוסט בו שרטט על מפת העיר עזה ארבעה תרחישים אפשריים להמשך הלחימה ולכיווני הכניסה הקרקעית של צה"ל, וכן הציג ניתוח מילולי של כל תרחיש תוך התייחסות לסבירותו. יצוין כי כבר לפני מספר שנים השמיע התבטאויות קיצוניות, כאשר כינה בדואים המשרתים בצה"ל "בוגדים", כתב איום מרומז על קצין צה"ל שפעל במסגרת עמותה להעצמת בני נוער בדואים, הביע הערצה לאסירים הפלסטינים וכינה את העולים מרוסיה ומאתיופיה "פולשים". הוא נעצר לחקירה בחשד לתמיכה בארגון טרור וכן בחשד לעבירה חמורה של סיוע לאויב בשעת מלחמה. טען להגנתו כי מדובר היה בניתוח גיאו-פוליטי נייטרלי של המצב, ושוחרר ממעצרו כעבור שבוע.
סג. תושב הכפר כאבול, סטנדאפיסט וכוכב טיקטוק מוכר מאד במגזר הערבי, המתחזק חשבון אינטגרם אחריו עוקבים קרוב ל-900,000 איש, העלה סטורי ובו תמונות מעזה עם הכיתוב "העין בוכה על תושבי עזה". נעצר לחקירה ושוחרר עבור יומיים בתנאים מגבילים שכללו איסור כל פרסום ברשתות החברתיות למשך עשרה ימים.
סד. צעירה בת 20, תושבת השכונה המזרח-ירושלמית צור באחר, המועסקת כמטפלת בפעוטון בשכונת בית הכרם בירושלים, פרסמה ברשת דברי תמיכה בארגון הטרור החמאס: "נוקם הכל יכול תנקום למען עמנו בעזה... הנצחון קרוב, הכיבוש קרוב, השחרור קרוב". היא נעצרה לחקירה.
סה. צעיר בן 23, תושב מחנה הפליטים שועפאט, עובד בתחנת דלק בצפון ירושלים, פירסם ברשתות החברתיות סרטוני תמיכה והזדהות עם ארגון טרור חמאס עם הכיתוב:" אלוהים ספור אותם והרוג אותם ואל תשאיר מהם אף אחד". אף הוא נעצר לחקירה.
סו. תושב דבוריה שבגליל התחתון, בן 35, איש עסקים וזכיין של מפעל הפיס בכפרים דבוריה ואיכסאל, פרסם בחשבונו באינסטגרם "סטורי" שבו שיתף סרטון בו נראית התקהלות אנשים, שנושאים דגלי חיזבאללה וקוראים בערבית "בחיי אלוהים, יא סייד (הכינוי של חסן נסראללה) יאללה יה חביב, תתקוף, תתקוף"...על גבי הסרטון נכתב "ביירות עכשיו" בצירוף דגל לבנון, וכן "בחיי אלוהים, יה סייד, יאללה...". בסרטון צפו לפחות 845 אנשים. בעקבות כך הוגש נגדו לבית משפט השלום בנצרת כתב אישום בגין מעשה של הזדהות עם ארגון טרור, לרבות בדרך של פרסום דברי שבח, תמיכה או אהדה בפומבי, במטרה להזדהות עם ארגון הטרור, כאשר על פי תוכנו של הפרסום והנסיבות שבהן פורסם, יש אפשרות ממשית שיביא לעשיית מעשי טרור. מעבר לכך, בצעד נדיר חסם מפעל הפיס את המכירות בשתי נקודות המכירה שבבעלותו והחליט כי האיש לא ישמש עוד כזכיין מטעמו.
סז. עורך דין מוכר משפרעם, בן 52, בעל משרד משגשג בחיפה ופעיל פוליטי, הביע תמיכה בארגון החמאס, כשהגדיר את אירועי הטבח בשבת ה-7 באוקטובר כ"מכה אלוהית". בפוסטים נוספים שפרסם ברשת הפייסבוק תחת שמו המלא קרא ל"השמדת הכובש", וכן הוסיף כי "לאחר שההתנגדות האיסלאמית שברה וניפצה את היהירות וההתנשאות של הישראלים, הם חטפו מכה שתשכיח את כל המכות שהאומה הערבית נחלה מהכיבוש הישראלי". עוד כתב כי "הגיע הזמן למלחמת 'ראדה' (מתקפת תגובה איסלאמית) נגד ישראל, שמנסה להכניע את עזה ולשלוט בה ולמחוק את תנועת ההתנגדות", וציין את איומי החמאס לרצוח חטופים ישראלים בשידור חי. בעקבות כך נעצר לחקירה.
סח. מורה (יהודי) להיסטוריה ולאזרחות בשנות ה-60 לחייו, תושב ירושלים המלמד בבית ספר במרכז הארץ, הצדיק ברשתות החברתיות את מעשי חמאס האכזריים במתקפת הטרור, כשייחס מעשים דומים לחיילי צה"ל: "חיילים ישראלים לא אנסו פלסטיניות? הם עושים את זה מ-48', זה לא נכנס לספרי הלימוד". בנוסף, טען כי "מותר לעם נכבש לעשות כל מה שנדרש כדי להצליח במאבקו". תלונה נגד המורה בשל התבטאויותיו התקבלה במשטרה ממשרד החינוך ומהעירייה שתחתיה עבד. בעקבות הדברים הוחלט להשעותו מהוראה לאלתר ולהפסיק את עבודתו במוסד החינוכי. והוא נעצר לחקירה. יצוין, כי אין זו הפעם הראשונה שאותו המורה מתבטא ברוח זו. לפני מספר חודשים הצדיק מחבל והתכחש לפיגוע שביצע, כשפרסם ברשת: "הוא דרס שישה אנשים אבל הוא לא מחבל". בנוסף, הוא הספיד מחבלים, ובפוסט אחר כינה את טייסי צה״ל "רוצחים" וקרא לסרב להתגייס לצה"ל: "טקסט חובה לכל חייל, לכל מלש"ב. הטייסים שירו את הטילים בחרו להיות רוצחי ילדים. הם ידעו היטב מה תהיינה התוצאות, ועדיין הם בחרו לציית".
סט. תושב עין נקובא, בשנות ה-40 לחייו, פרסם בפייסבוק, יום למחרת הטבח, סרטון המתעד אירוע מהיום הקודם, שבו נראים מחבלי החמאס פושטים על אחד מבתי המגורים ביישוב ישראלי, פותחים מקרר וצועקים בשמחה לחבריהם: "בואו, בואו לאכול". לצד הסרטון צורף הכיתוב "תבואו" וסמלון (emoji) צוחק. בעקבות כך הוא נעצר לחקירה.
ע. עיתונאית תושבת מזרח ירושלים, המועסקת כפרילנסרית ברשת אנ. בי. סי. האמריקאית, פרסמה כבר ביום הטבח בחשבונה האישי בפייסבוק פוסטים התומכים במתקפת הטרור של חמאס על ישראל. בהתייחסה לחטיפתה של אישה מבוגרת מאחד מיישובי העוטף כתבה: "איך אני מתה, קומדיה שחורה, הזקנה מאושרת, האקשן לפני שהיא מתה". בפרסום נוסף כתבה: "כל הזמן אזעקות, היהודים מתחבאים והערבים שותים קפה במרפסת". בפוסט אחר כתבה: "אני מרגישה שאני צופה בסרט שבו הבמאית פלסטינית והגיבורים מעזה. בעקבות כך נעצרה לחקירה. בדיון על הארכת מעצרה טען נציג המדינה כי מעבר לחומרת הפרסומים, היא ניסתה גם לשבש את החקירה על ידי מחיקת הפוסטים.
עא. ביום 9 באוקטובר 2023 שלחה תושבת תל שבע – שמוצאה מעזה אך קיבלה אזרחות ישראלית בעקבות נישואיה לאזרח ישראלי - לעשרות אנשי קשר הודעות וואטסאפ שכללו דברי שבח, אהדה ועידוד למעשי הטבח שביצע החמאס יומיים קודם לכן. את ההודעות שלחה, בין היתר, לקבוצות בשם "אהובים של סבתא" (9 חברים) ו"פרחי הנייה" (116 חברים), ואף לאחיה שהינו ראש הלשכה המדינית של החמאס. בין השאר, כתבה בערבית: "הו אלוהינו, יש לנו אחים. זה ניצחון לדת שלך ושחרור לאסירים שלנו, ויציאה של הנביא שלך מוחמד עליו התפילות. זה הכוח והיכולות העליונות. ספק להם ממה שיש לך ומהכוח שלך ומהניצחון שלך. הו אלוהים, הרחק מאיתנו ומהם את כוחו של האויב שלך והאויב שלנו הקנטרני. הו אלוהים, הניצחון ממך זה שהבטחת בו לעבדים שלך המאמינים. הגבירו את הבקשה בבוקר שלכם לניצחון מאלוהים, והניצחון בקרוב". למחרת, וכן כעבור כמה ימים, שלחה בקבוצות וואטסאפ שבהן היא חברה הודעה נוספת: "היי חבר'ה. מי שיכול לשלוח את התפילה הזאת אל כל השמות שנמצאים אצלכם, זה משפיע מאוד להשמדת האויב. התפילה הזאת לפעם אחת - הו אלוהים, פזר אותם והפרד ביניהם ועשה את ניהולם בהשמדתם והרוס את בניינם והחלף את מצבם וקרב את סופם וחתוך להם את החיים. ותן להם להיות עסוקים בגופות שלהם וקח אותם... הו אלוהים, ספור אותם במספר והרוג אותם ואל תשאיר אף אחד מהם, הו אלוהים. הוי אלוהים, תעשה בשחיטה שלהם והרחק אותנו מהרוע שלהם. הו אלוהי האלות שמכין את הסיבות. הכן לנו ממצוותנו בריאות יא אלוהים, יא אדיר, יא אדיר. הם לא יכולים לך. אלוהים, תתפלל על מוחמד ועל אומת מוחמד. שלא תעצור אצלך".
עב. דוגמה אחרונה, המתייחסת לפלסטינית תושבת אזור יהודה והשומרון: צעירה בת 21, תושבת הכפר נבי סאלח הסמוך לרמאללה – שהפכה סמל למאבק הפלסטיני כבר בהיותה בת 16 כשתועדה כשהיא מכה חיילי צה"ל ונידונה אז לעונש של 8 חודשי מאסר בגין כך – פרסמה בעת האחרונה ברשת מספר תכני הסתה. בין היתר, העלתה לאינסטגרם סטורי, בו כתבה (בעברית ובערבית): "המסר שלנו לעדרי המתנחלים: מחכים לכם בכל ערי הגדה, מחברון ועד ג'נין. אנחנו נשחט אותכם ואתם תגידו שמה שהיטלר עשה לכם היה בדיחה. נשתה את דמכם ונאכל את הגולגלות שלכם. ילא קדימה, אנחנו מחכים לכם". היא נעצרה לחקירה. למען השלמת התמונה, ראוי לציין כי נתח בלתי מבוטל מפעולות השבח וההזדהות עם מעשיהם הנפשעים של ארגוני הטרור מתבצע, מן הסתם, במרחב הפיסי ולא בתווך הקיברנטי. כך, למשל, דווח על אירוע של שני עובדים בתחנת דלק ששרו שירי הלל ("אכבר נובה") לטבח במסיבה ברעים; על דרשנים שנשאו דרשות הסתה קולניות במסגדים שונים; על כאלה שהשמיעו קריאות נאצה מול הפגנות משפחות החטופים; על אחרים שתלשו תמונות חטופים ונעדרים שהודבקו ברחובות העיר; על פועלי בניין בתל אביב שמחאו כפיים בזמן אזעקה וקראו "אללה אכבר"; על שליח של חברת שופרסל שצירף למשלוחים מעטפה עליה צלב קרס וציור של אצבע משולשת כלפי דגל ישראל; על עובדים אחרים של חברת שופרסל אשר בזמן אזעקה באחד הסניפים צהלו, מחאו כפיים וצעקו "אללה אכבר" ועוד. מופעים אלה ואחרים חורגים מגבולות העיסוק של מאמר זה, אך מטופלים כמובן אף הם בידי גורמי אכיפת החוק.
מן הסקירה הזו, שאינה מתיימרת להיות כוללת וממצה אך ניתן לראותה כמדגם מייצג רחב למדי, ניתן ללמוד כמה תובנות:
1. ברור למדי, כי חלק גדול מן הפרסומים בתווך האינטרנטי בהם הובעו שבח, אהדה, עידוד, תמיכה או הזדהות ביחס למתקפת הטרור הנפשעת של ארגון החמאס, עונים לכאורה לפחות על הגדרות אחד מסעיפי העבירה האמורים, ולעתים אף על הגדרות של כמה סעיפי עבירה.
2. פרסומים אלה הופצו במגוון פלטפורמות אינטרנטיות.
3. רמת המובהקות הפלילית, אם בכלל, משתנה ממקרה למקרה, ובחלק מן המקרים נדרשת בדיקה יסודית ומעמיקה יותר, האם אכן נעברה עבירה פלילית.
4. לעניין היקף התופעה ומידת השפעתה, כדאי להביא בחשבון כי מעבר למתבטאים הישירים, ישנו עוד מספר רב של משתמשים ברשת אשר משתפים (share) ומפיצים פרסומים של אחרים מן הסוג האמור, כמות שהם או בתוספת הערה (comment), או סימן "אהבתי" (like) או סמלון (emoji) כזה או אחר. גם משתמשים כאלה עשויים להיחשב כמבצעי עבירה פלילית.
5. קשה שלא להבחין באופיים המגוון (שלא לומר ה"יצירתי", ולא לחיוב, לעתים) של ביטויים פסולים אלה.
6. הביטויים האמורים, למרבה הצער, הם חוצי-מגזר, השתייכות לאומית, מקום מגורים, גיל, מגדר, השכלה, מקצוע ומעמד סוציו-אקונומי.
7. באופן מיוחד ראוי להיות מוטרדים מפרסומי הסתה של "סלבריטאים" ומשפיעני רשת למיניהם, אשר זוכים למידה גבוהה של חשיפה, וכפועל יוצא מכך גם מעגל ההשפעה שלהם הינו רחב מאד.
8. בדומה לכך, נראה שנכון לראות בחומרה יתירה גם התבטאויות כאלה מצד גורמים משכילים ובעלי מעמד חברתי גבוה, מתוך הנחה סבירה שבציבור ניתן משקל רב יותר להשקפותיהם.
9. הוא הדין באנשי חינוך, שהדעת נותנת כי השפעתם רבה על תלמידיהם.
10. מערכת אכיפת החוק פועלת באופן אינטנסיבי כנגד התופעה בכלים שמקנה בידה המשפט הפלילי – חקירה, מעצר והעמדה מהירה לדין במקרים בהם נמצאת הצדקה לכך.
11. מעבר לטיפול במישור הפלילי, ננקטו בחלק מן המקרים גם סנקציות נוספות, בהתאם לנסיבות האישיות.
אשר ליוזמה לקדם את חקיקת החוק למניעת הסתה ברשתות החברתיות, ספק אם חוק כזה, על כל הקשיים שהוא מעורר, כפי שפורט לעיל, אכן נחוץ. בעבר נעשו פניות מרוכזות מטעם פרקליטות המדינה אל הנהלות הפלטפורמות המקוונות בעקבות תלונות של גורמי הביטחון על פרסומי הסתה, אלה בחנו את התלונות והסירו חלק ניכר מאותם פרסומים. גם בימים האחרונים פועלת הפרקליטות במרץ במישור זה של הסרת תכני הסתה לטרור. על פי נתוני מחלקת הסייבר בפרקליטות, נכון ליום 19.10.2023, הועברו בעת האחרונה לבדיקת המחלקה 6200 פרסומים; בעקבות הבדיקה הוגשו 5300 בקשות להסרה לפלטפורמות המקוונות; 90% מהתכנים הנדונים בפלטפורמת מטא (פייסבוק) ו-87% מהתכנים הנדונים בפלטפורמת טיק טוק – כבר הוסרו.
ניתן להתרשם כי גורמי המשטרה והפרקליטות פועלים בזריזות, ביעילות ובנחישות מול "עברייני הרשת" בתחום זה. נכון ליום 30.10.2023 הוגשו כבר קרוב ל-40 כתבי אישום בעקבות השמעת דברי תמיכה והזדהות עם החמאס מאז הטבח, ועוד היד נטויה.
בנסיבות הימים האלה, יש לקוות שגם מערכת בתי המשפט תמלא את חלקה, באמצעות מיצוי הדין והצבת רמת ענישה מחמירה למי שיורשע בביצוע עבירות מן הסוג האמור.
ועם זאת, מתחייבת השלמה של בדיקה או חקירה יסודית ומקצועית בכל מקרה ומקרה, על מנת לוודא כי כלי המשפט הפלילי יופעל אכן רק כלפי מי שחצה את הרף הפלילי, כפי שהוגדר על ידי המחוקק הישראלי, ולהימנע מדיכוי לא ראוי ובלתי מידתי של חופש הביטוי בדמוקרטיה.
לעניין אחרון זה, ניתן להפנות גם למכתב ששיגר ביום 26.10.2023 "פורום המרצות והמרצים למשפטים למען הדמוקרטיה" אל היועצת המשפטית לממשלה, בו נכתב, בין היתר: "ממגוון דיווחים עולה שרשויות אכיפת החוק, בעיקר המשטרה, אינן מבחינות בין האכיפה של האיסור על פרסום דברי שבח, אהדה או עידוד למעשה טרור, לבין הגבלות שמוטלות שלא כדין על ביטויים אחרים, שעיקרם הזדהות עם סבלם של תושבי עזה שאינם מעורבים בפעילות הטרור או ביקורת על מדיניות הממשלה ככלל, המקובלת בכל מדינה דמוקרטית. המאבק הנחוש בטרור ובגילויי אהדה לו אינו מצדיק הגבלות בלתי חוקיות על חופש הביטוי, שפוגעות במרקם היחסים בחברה הישראלית. אנו קוראים לך לפעול בדחיפות כדי להנחות את גורמי האכיפה, ובמיוחד את משטרת ישראל, לכבד את חופש הביטוי ולהגן על זכותם של אזרחים, יהודים וערבים, לממשו. ברגעים הללו, ההגנה על שלטון החוק היא קריטית במיוחד".
Comentarios